Stormschade aan je woning?

Lees hier wat je kan doen bij extreem weer

Stormschade is een veelvoorkomend fenomeen in Nederland en kan grote gevolgen hebben voor je huis. Zware windstoten, neerslag en omgevallen bomen kunnen namelijk leiden tot beschadiging van daken, gevels, schuttingen en andere bezittingen. Is er storm op komst? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je kan doen bij stormschade. En natuurlijk hoe je zoveel mogelijk schade kan voorkomen.

Wat dekt de verzekering bij stormschade?

Onder stormschade valt onder andere schade aan je dak zoals beschadigde dakpannen of losgeraakte dakgoten. Ook kunnen ramen en deuren beschadigd raken, net als buitenmuren en schuttingen. In de tuin is er de kans dat bomen omvallen en tuinmeubelen of andere losse spullen in je tuin beschadigd raken.

Meestal is stormschade verzekerd onder een woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering) of een inboedelverzekering. Deze verzekeringen dekken de kosten voor reparatie of vervanging van beschadigde eigendommen in of aan je woning.

Houd er wel rekening mee dat het eigen risico bij stormschade vaak hoger ligt dan bij andere schades, het is slim om dit te checken. Controleer ook altijd of je verzekering voldoende dekking biedt en of er bepaalde eisen zijn waaraan je moet voldoen om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen.

Wat moet je doen als je stormschade hebt?

  1. Maak foto's van de schade
    Voordat je begint met opruimen is het belangrijk om bewijs te verzamelen van de schade die is veroorzaakt door de storm. Maak daarom foto's van de beschadigde onderdelen en bewaar deze voor eventuele verzekeringsclaims.
  2. Inspecteer de buitenkant van het huis
    Controleer of er openingen zijn waardoor regen of wind naar binnen kan komen en of er losse stukken dakbedekking of bekleding zijn. Zorg er altijd voor dat je deze veilig kunt bekijken en/of repareren.
  3. Meld de stormschade aan jouw verzekeraar
    Als je een verzekering hebt waarbij schade door storm is gedekt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de stormschade te melden aan jouw verzekeraar. Bij ons kan je dit het beste online in je account doen. Het is handig om dan alvast alle bewijsmaterialen en gegevens bij de hand te hebben, zoals foto's en contactgegevens van eventuele deskundigen die je hebt ingeschakeld.
  4. Zorg voor tijdelijke reparaties
    Voer, zeker bij acuut gevaar, tijdelijke reparaties uit om verdere schade te voorkomen. Denk aan het plaatsen van houten blokken tegen ruiten of het afdekken van openingen in het dak. De kosten die gemaakt worden om grotere schade te voorkomen, kunnen vallen onder bereddingskosten. Check dus even in jouw polisvoorwaarden wat hier wel en niet onder valt.

Stormschade voorkomen

Een van de eerste stappen die je kan ondernemen om schade door een (zware) storm te voorkomen is het versterken van je huis. Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste is het belangrijk om je dak te controleren. Het dak is één van de meest kwetsbare delen van je huis tijdens een storm. Stormschade aan dakpannen komt dan ook vaak voor na heftige wind. Maak daarom regelmatig een controle en vervang beschadigde of verouderde dakpannen. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat dakgoten en regenpijpen goed vastzitten.

Daarnaast is het aan te raden om je ramen en deuren te versterken. Zorg dat ramen en deuren stevig zijn bevestigd en beschikken over goede sloten. Ook kan je overwegen om stormvaste ramen en deuren te installeren. Zorg er verder voor dat je schutting stevig is bevestigd en vervang beschadigde of verzwakte delen. Het is ook handig om losse objecten in de tuin, zoals tuinmeubelen en bloempotten, op te bergen of vast te zetten als je ze niet gebruikt.

Het is ten slotte aan te raden om regelmatig de omgeving rondom je huis te controleren en eventuele losse takken op te ruimen. Dit voorkomt dat deze door de wind kunnen gaan vliegen en schade aanrichten.

Aansprakelijkheid voor schade bij anderen

Het zal je maar gebeuren: door een fikse storm waaien de dakpannen van je dak, dwars door de pas aangebouwde serre van de buren heen. Of de trampoline van je kinderen komt door een windvlaag precies op de hobbykas van de buurvrouw. Wie betaalt de schade? In de meeste gevallen ben jij aansprakelijk. Dan is het fijn om een goede aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Voor een paar euro per maand ben je beschermd tegen mogelijk hoge kosten.

Kun je de gemeente aansprakelijk stellen voor schade aan je huis?

Wat als een boom uit je straat omwaait en tegen de gevel van jouw huis belandt? Wie draait dan op voor de kosten? Schade aan je eigen woning valt onder je opstalverzekering. Het is dus slim om daar als eerste melding van te maken. Komt de verzekeraar de schade niet volledig tegemoet? Dan kun je overwegen de gemeente aansprakelijk te stellen.

Achterstallig onderhoud is vaak niet verzekerd

Niet alle claims worden zomaar vergoed. Verzekeraars hebben vaak uitzonderingen. Bij schade door extreem weer geldt een belangrijke regel: als blijkt dat de schade het gevolg is van achterstallig onderhoud, kan de verzekeraar weigeren om te vergoeden. Zorg dus dat je huis goed onderhouden is. Je wilt immers geen schade krijgen door een verstopte dakgoot.

Interessante artikelen over deze verzekering

Woonhuis

Wat dekt een opstalverzekering?

Een eigen woning is waardevol en je wilt er natuurlijk zorgeloos in wonen. Een opstalverzekering van OpGroen zorgt ervoor dat je goed beschermd bent.

Lees meer

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een woonhuisverzekering

Wat is het verschil tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering?

Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd voor je huis. Een inboedelverzekering verzekert de losse spullen in je huis.

Lees meer

Wat is een opstalverzekering

Wat kost een opstalverzekering?

Als je een eigen woning hebt, wil je die natuurlijk wel goed verzekeren tegen schade. De kosten van een schade lopen immers al snel hoog op.

Lees meer

Pagina 1 van 0