Wat dekt een woonhuisverzekering of opstalverzekering?
Een eigen woning is een kostbaar bezit, waar je ongetwijfeld zuinig op bent. Je wil er vast graag zorgeloos wonen; een opstalverzekering helpt je daarbij. Maar wat is een opstal- of woonhuisverzekering eigenlijk? Is die verplicht? Wat voor opstalverzekering kan je het best kiezen? En wat dekt het eigenlijk? We leggen het je graag uit.
Wat valt onder de opstalverzekering en wat niet?
Met de woonhuisverzekering ben je dus verzekerd tegen schade die is ontstaan door een onverwachte gebeurtenis. Aan wat voor gebeurtenissen moet je dan denken? Bijvoorbeeld schade als gevolg van brand, storm, bliksem of hagel. Maar ook waterschade en schade die is ontstaan door een (poging tot) inbraak of vandalisme vallen onder de opstalverzekering.
Zijn er dan ook schades die niet onder de dekking vallen? In onder andere de volgende gevallen is schade niet verzekerd:
- Schade door opzet.
- Schade door slijtage of te weinig onderhoud. Bijvoorbeeld doordat je ramen of deuren open laat staan bij neerslag.
- Schade door grondwater, een aardbeving of overstroming doordat een primaire waterkering heeft gefaald of omdat je buitendijks woont.
- Schade door dieren die worden toegelaten of gehouden.
- Schade door constructie-, installatie- of montagefouten.
- Schade door vandalisme aan de buitenkant van jouw woonhuis, zoals graffiti.
- Schade door herstel- en/of verbouwwerkzaamheden.
- Schade door onjuiste of ondeskundige werkzaamheden aan jouw woonhuis. Je bent wel verzekerd voor de gevolgschade die onder de Basisdekking verzekerd is, zoals brand of ontploffing.
Welke woonhuisverzekering kies je?
Veel verzekeraars bieden bij de opstalverzekering de keuzes tussen een standaarddekking en een allriskdekking. Bij de allriskdekking worden, naast de al genoemde situaties, ook schades vergoed die jezelf (of iemand uit je gezin) per ongeluk veroorzaakt. En ook schades door andere onverwachte gebeurtenissen vallen onder de allriskdekking. Een opstalverzekering met allriskdekking vergoedt de schade aan je woning dus in bijna alle gevallen. Bij de dekking van onze woonhuisverzekering heb je de keuze uit basisdekking en topdekking.
Is een opstalverzekering verplicht?
Een woonhuisverzekering is wettelijk niet verplicht. Het is wel zo dat praktisch alle hypotheekverstrekkers een opstalverzekering als voorwaarde stellen voor het verstrekken van de financiering. Dus, anders gezegd: als jij een hypotheek voor je woning nodig hebt, zal je in de meeste gevallen wel een opstalverzekering moeten afsluiten. Daarnaast is het sowieso een verstandige keuze om een opstalverzekering af te sluiten als je een eigen woning hebt. Bij schade aan een woning gaat het namelijk vaak over grote bedragen en die heeft lang niet iedereen zomaar beschikbaar. Dan is het bijzonder prettig als de woonhuisverzekering de kosten voor je vergoedt.
Ook interessant voor je
Wat kost een opstalverzekering?
Als je een eigen woning hebt, wil je die natuurlijk wel goed verzekeren tegen schade. De kosten van een schade lopen immers al snel hoog op.
Wat is verzekerd met een glasverzekering?
Met onze glasverzekering is al het glas in je huis verzekerd. Niet alleen van je ramen, ook glas met beschilderingen en het glas in je kasten valt onder de dekking.