Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een woonhuisverzekering/opstalverzekering?

Opstal- of inboedelverzekering: de verschillen uitgelegd

De opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) is er voor alles wat vastzit aan jouw huis. Bijvoorbeeld de keuken, zonnepanelen of een tuinschutting. Uiteraard zijn de woning zelf en een eventuele garage of schuur ook gedekt.

De inboedelverzekering verzekert de losse spullen in en om jouw huis. Denk hierbij aan een laptop, bank of schilderij. Waardevolle spullen die je meeneemt (zoals een smartphone) kan je vaak verzekeren door een aanvullende dekking bij de inboedelverzekering te kiezen.

Welke verzekering heb je nodig?

Een inboedelverzekering is voor iedereen een goed idee. Je bent dan in de meeste gevallen verzekerd als er iets gebeurt met jouw spullen. Of je een opstalverzekering nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het is wel goed om jouw inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, zodat er geen problemen of onduidelijkheden zijn over wie welke schade vergoedt.

Aanvullende verzekeringen zoals glasdekking

Een aanvullende glasdekking kan je bijvoorbeeld zowel bij de inboedel- als bij de opstalverzekering kiezen. Als je woonverzekeringen bij verschillende verzekeraars hebt, is er een kans dat je dubbel verzekerd bent voor glasschade. Of dat jouw schade juist niet (geheel) vergoed wordt.

Soms is het lastig om te bepalen welke verzekering bepaalde spullen dekt. Denk bijvoorbeeld aan een verlijmde vloer, die valt onder de opstalverzekering. Maar een zwevend gelegde laminaatvloer is dan weer gedekt onder de inboedelverzekering.

A. Je hebt een koopwoning

Als je een koopwoning hebt is een opstalverzekering erg verstandig en bij het afsluiten van een hypotheek vaak zelfs verplicht. Als je schade hebt aan een huis krijg je snel te maken met hoge kosten, bijvoorbeeld voor schade door een lekkage, inbraak of brand. Het is fijn om te weten dat je dan goed verzekerd bent.

B. Je hebt een appartement met VVE

Ben je de eigenaar van een appartement? Dan is de opstalverzekering vaak al door de Vereniging van Eigenaren (VVE) geregeld. Het hele gebouw is dan namelijk in één keer verzekerd. Het is wel goed om te controleren wat de dekking is van deze verzekering. Als je bijvoorbeeld voor extra luxe hebt gekozen, zoals een dure parketvloer, zonnepanelen op het dak of een luxe keuken, dan is dit niet altijd meeverzekerd. Overweeg dan om voor ‘huurders- of eigenaarsbelang’ te kiezen binnen jouw inboedelverzekering. Je verzekert dan alle verbeteringen die je zelf heeft aangebracht of laten aanbrengen in het appartement.

C. Je hebt een huurwoning

Als je een woning huurt, is de eigenaar van de woning verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Maar als je zelf de woning hebt verbouwd of verbetert, dan is dat niet altijd meeverzekerd binnen deze opstalverzekering. Ook dan is het goed om de extra dekking ‘huurders- of eigenaarsbelang’ te overwegen. Daarnaast is een glasdekking vaak niet opgenomen in de opstalverzekering van de verhuurder. Dit kan je als huurder uiteraard zelf aanvullend verzekeren in een inboedelverzekering.

Ook interessant voor je

Wat is verzekerd bij een inboedelverzekering

Wat is er verzekerd bij een inboedelverzekering?

Zo'n inboedelverzekering, is die nu eigenlijk wel nodig? Kort gezegd: ja, het is wel heel verstandig.

Lees meer

Wat is verzekerd met een glasverzekering?

Wat is verzekerd met een glasverzekering?

Met onze glasverzekering is al het glas in je huis verzekerd. Niet alleen van je ramen, ook glas met beschilderingen en het glas in je kasten valt onder de dekking.

Lees meer