Feiten en fabels over zonnebrand

jonge vrouw is aan het genieten van de zon

Het is tijd om van de zon te genieten!

Maar hoe zat het ook alweer met zonnebrandcrème? Smeren is belangrijk, maar er gaat ook een hoop onzin rond. Daarom zetten wij de feiten en fabels voor je op een rij. Zodat jij weet waar je op moet letten en gewoon lekker kunt zonnen zonder zorgen.

Hoe vaak moet ik smeren?

Of je nou ligt te bakken op het strand, een berg opwandelt of gewoon een koud drankje op het terras pakt, elke twee uur smeren is het advies. Heb je gezwommen of flink gezweet? Dan moet je sowieso opnieuw smeren, ook als er ‘waterproof’ op staat. Want helaas: water en zonnebrand gaan niet supergoed samen. Gewoon lekker blijven smeren dus. Je huid is je dankbaar.

Waar staat de SPF voor?

De Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoeveel bescherming een zonnebrandcrème biedt tegen verbranding. Hoe hoger de SPF, hoe beter je beschermd bent. SPF 30 blokkeert bijvoorbeeld 97% van de UVB-stralen. Dit betekent niet dat je 30 keer langer in de zon kunt blijven, maar dat je minder snel verbrandt. Ga voor minimaal SPF 30 voor een goede bescherming.

Kan ik verbranden in de schaduw of achter glas?

Ja, zeker. UV-straling kan je huid ook bereiken als je in de schaduw zit of achter glas bent. UVB-straling zorgt voor verbranding, maar UVA-straling kan zelfs door glas heen dringen en diepere huidlagen bereiken. Beide typen straling kunnen huidkanker veroorzaken. Kies dus altijd voor zonnebrandcrème die beschermt tegen zowel UVA als UVB-straling.

Zit er een houdbaarheidsdatum op zonnebrandcrème?

Zeker! De meeste zonnebrandcrèmes zijn tot 12 maanden na opening houdbaar. Daarna neemt de werking langzaam af, helemaal als de crème in de zon heeft gestaan. Smeer dus niet met oude crème en koop elk jaar een nieuwe fles.

Moet ik me insmeren als ik een donkere huidskleur heb?

Ook met een donkere huid kun je verbranden, al gebeurt dit meestal minder snel. Donkere huidtypes hebben meer pigment, wat een natuurlijke bescherming biedt, maar insmeren blijft belangrijk.

Is dure zonnebrand beter dan goedkopere merken?

Nee, de prijs zegt weinig over de effectiviteit van zonnebrand. Goedkope merken beschermen net zo goed als de dure varianten, zolang ze dezelfde beschermingsfactor en UVA/UVB-bescherming bieden. De prijs hangt vaak af van geur, verpakking of merknaam.

Is zonnebrandcrème slecht voor mijn huid?

Er gaan soms geruchten dat zonnebrandcrème schadelijk zou kunnen zijn, maar dit is niet waar. Europese wetgeving zorgt ervoor dat zonnebrandproducten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Ze mogen geen kankerverwekkende stoffen bevatten. Wel kunnen sommige mensen allergisch reageren op bepaalde ingrediënten, zoals parfum. Let daar dus op bij het kiezen van een crème.


Ook interessant voor jou