Wegenbelasting berekenen

  • Hoe en wanneer moet je wegenbelasting betalen?
  • Wanneer ben je vrijgesteld van wegenbelasting?

Wegenbelasting berekenen: hoe doe je dat?

Alles over wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting)

Wegenbelasting is niet het meest leuke onderwerp om het over te hebben. Maar als het gaat om je auto, kan het wel handig zijn om hier wat meer over te weten. Bijvoorbeeld hoe wegenbelasting eigenlijk wordt berekend en wanneer je bent vrijgesteld.

Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd, is een soort belasting die je moet betalen als je een auto, motor, of ander voertuig op de openbare weg wil gebruiken. Deze belasting wordt gebruikt om de kosten te dekken voor het aanleggen en onderhouden van wegen en andere infrastructuur, zoals bruggen en tunnels.

Hoe wordt wegenbelasting berekend?

Hoeveel wegenbelasting je moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste is het type voertuig, er gelden bijvoorbeeld andere tarieven voor campers en elektrische auto's. Maar ook het gewicht en de brandstofsoort van je voertuig, en je woonplaats spelen een rol in de berekening.

Je kan je exacte motorrijtuigenbelasting berekenen door middel van het kenteken van je auto. Ga hiervoor naar de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en doe een RDW OVI kenteken check. Of ga naar de website van de Belastingdienst en voer je kenteken in. Hier kan je vinden hoeveel belasting je precies verschuldigd bent.

Wegenbelasting in 2024

De wegenbelastingtarieven kunnen jaarlijks veranderen, dus het is belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de laatste updates. Als je wil weten wat de tarieven zijn voor dit jaar, kan je terecht op de website van de Belastingdienst. Ze publiceren meestal de nieuwe tarieven aan het begin van het jaar.

Hoe en wanneer moet je wegenbelasting betalen?

Het betalen van wegenbelasting is over het algemeen vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan. Je ontvangt meestal elk kwartaal een rekening van de Belastingdienst waarop staat vermeld hoeveel je moet betalen en wanneer de betaling moet zijn voltooid. Het is belangrijk om deze betalingen op tijd te doen om eventuele boetes te voorkomen.

Je kan de wegenbelasting betalen via automatische incasso of handmatig via internetbankieren. De Belastingdienst biedt hiervoor verschillende betaalopties aan.

Wanneer ben je vrijgesteld van wegenbelasting?

Een van de eerste vragen die veel mensen hebben, is wanneer ze vrijstelling kunnen krijgen van wegenbelasting. En er zijn inderdaad enkele situaties waarin u mogelijk geen wegenbelasting hoeft te betalen:

  • Wegenbelasting bij elektrische auto's en hybride auto's
    Een van de meest voorkomende gevallen wanneer u vrij bent van wegenbelasting, is wanneer u een elektrische auto heeft. Elektrische auto's hebben meestal volledige vrijstelling van wegenbelasting. Dit is een stimulans om milieuvriendelijk te rijden en moedigt mensen aan om over te schakelen op elektrische voertuigen. Maar hoe zit het dan met wegenbelasting en een hybride auto? Als u een plug-in hybride auto heeft, krijgt u 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto's met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer. Iets om op te letten bij de aanschaf van een auto dus.
  • Wegenbelasting bij campers
    Daarnaast zijn er specifieke regels voor campers en wegenbelasting. Als u een camper heeft, hoeft u niet hetzelfde tarief te betalen als voor gewone personenauto's. Campers hebben vaak een eigen tariefsysteem voor wegenbelasting, dus het kan handig zijn om de details te controleren bij de Belastingdienst.
  • Wegenbelasting bij caravans en aanhangers
    Voor aanhangers die gekoppeld zijn aan uw auto, hoeft u geen wegenbelasting te betalen. Voor uw caravan betaalt u dus geen wegenbelasting omdat u deze op uw bestemming los kan koppelen.
  • Wegenbelasting bij motoren
    Heeft u een motor? Dan berekent u, net als bij de auto, uw wegenbelasting op kenteken. Ook hierbij gelden soms vrijstellingen. Bijvoorbeeld als u een oldtimer motor heeft die ouder is dan 40 jaar.

Ben je op zoek naar een autoverzekering en wil je hier meer informatie over? Bekijk dan onze autoverzekering pagina of neem contact op met onze klantadviseurs via onze contactpagina.

Andere interessante artikelen

Afbeelding bij een auto kopen

Een auto kopen: waar moet je allemaal op letten?

Voordat je een auto aanschaft, is het verstandig om een aantal dingen na te gaan.

Lees meer

Kosten autoschade herstellen

Wat kost het herstellen van schade aan je auto?

Als je schade aan je auto wilt herstellen, kunnen de kosten soms hoog oplopen. Maar wat kosten de verschillende reparaties nu eigenlijk?

Lees meer

Een autoverzekering afsluiten Vijf situaties

Schade claimen na een auto-ongeluk

Heb je schade na een auto-ongeluk. Check wat welke dekking vergoedt.

Lees meer

Pagina 1 van 0