Schade claimen na een auto-ongeluk
Wat vergoedt welke dekking?
Een autoverzekering kent veel vaste elementen. Deze elementen zijn hetzelfde bij elke verzekeraar. Je autoverzekering beschermt je bijvoorbeeld altijd tegen veroorzaakte schade bij anderen en hulp bij ongevallen. Maar er zijn nog veel meer situaties waarin een autoverzekering kan helpen. Dit is wel sterk afhankelijk van je dekking. Aan de hand van vijf situaties leggen wij de verschillen tussen de bestaande dekkingen van een autoverzekering uit en geven we tips over wanneer je het beste de schade wel of niet kan claimen.
Bij een autoverzekering kan je kiezen uit drie typen dekkingen: WA, WA+ Beperkt Casco, en WA+ Uitgebreid Casco (Allrisk). Een WA-verzekering heeft een beperkte dekking, een Allriskverzekering dekt bijna alles. In de praktijk zijn situaties vaak niet zo zwart-wit als in een verzekeringspolis. Er zijn nogal wat situaties waarin niet meteen duidelijk is welke schade onder welke dekking valt. We leggen het je uit aan de hand van een paar voorbeelden.
Situatie 1: Ik heb zeven schadevrije jaren en krijg een klein ongeluk zonder veel schade.
Per schadeclaim gaan er vijf schadevrije jaren af. De hoeveelheid schade of welke verzekering je hebt maakt hierbij niet uit. Hoeveel korting je overhoudt kun je vinden op de bonus/malusladder. Deze vind je in de polisvoorwaarden. Heb je dus zeven schadevrije jaren? Dan hou je er nog twee over.
Een voorbeeld: Onze eigen autoverzekering hanteert een korting van 55.50% bij zeven schadevrije jaren. Dien je een claim in? Dan houd je nog twee schadevrije jaren over. Het volgende verzekeringsjaar houd je dan een korting over van 25%. Een verzekeringsjaar loopt van de ingangsdatum van de polis tot een jaar later. Met minder dan vijf schadevrije jaren is het ook mogelijk om in de min te komen. Sta je twee schadevrije jaren in de min? Dan duurt het nog vier jaar voor je weer korting krijgt op je autoverzekering. Hoewel elke verzekeraar een bonus/malusladder gebruikt, zijn de kortingen per schadevrij jaar wel verschillend. Bekijk de polisvoorwaarden dus goed voor je een autoverzekering afsluit. Vooral als je een jonge bestuurder bent kan de bonus/malusladder veel invloed hebben op de hoogte van je premie.
Situatie 2: Bij het parkeren raak ik een paaltje.
Heel vervelend natuurlijk. Bij een WA+ Uitgebreid Casco autoverzekering (ook wel een All Risk autoverzekering genoemd) heb je de meest uitgebreide dekking voor schade aan je eigen auto, ook als het je eigen schuld is. De schade wordt dan ook volledig vergoed. We raden je echter wel aan om hele kleine schadegevallen zelf te betalen, zodat je je no-claimkorting behoudt. Of dit voor jou voordelig is, is afhankelijk van de hoogte van de schadeclaim. Het is bijvoorbeeld zeker aan te raden de kosten zelf te betalen als het reparatiebedrag niet hoger is dan je eigen risico. Dan blijft je ook profiteren van je opgebouwde schadevrije jaren.
Situatie 3: Er is in mijn auto ingebroken. Gelukkig is er niks van waarde weg, maar er is wel een ruit gebroken.
Het is heel fijn dat je geen waardevolle spullen kwijt bent. Maar naast dat het vervelend is als dieven bijvoorbeeld een ruit inslaan, is de schade aan je auto soms ook hoog. Een WA+ Beperkt Casco- of een WA+ Uitgebreid Cascoverzekering beschermen je tegen deze kosten. Ook prettig is dat de geleden schade bij een inbraak niet van invloed is op je schadevrije jaren. Een dief kan dus niet je no-claimkorting stelen, ook al maakt hij schade aan je auto.
Situatie 4: Ik woon in Limburg. In Groningen krijg ik een ongeval. De auto moet een nacht in de garage blijven.
Als je alleen WA-verzekerd bent maak je vaak alleen aanspraak op hulpverlening en repatriëring. Zo ook bij onze eigen WA-verzekering. Repatriëring betekent dat als je door een ongeval niet verder kan rijden, wij je naar huis brengen. Dit kan door middel van vervangend vervoer zijn of door het vergoeden van een treinkaartje. Het wegslepen van je auto na een ongeluk hoort ook bij hulpverlening.
De WA-verzekering dekt dus alleen hulp bij een ongeval. Niet de schade aan je auto zelf. De dekkingen WA+ Beperkt Casco en WA+ Uitgebreid Casco kennen aanvullende dekkingen die dit vaak wel vergoeden. Denk hierbij aan kleine reparaties langs de kant van de weg in het buitenland, een vergoeding bij ruitschade of een aanrijding met loslopende dieren. De WA+ Uitgebreid Cascoverzekering dekt zelfs vrijwel alle schade aan je auto, inclusief schade door eigen schuld.
Situatie 5: Ik krijg een ongeluk. Ik ben ongedeerd, maar mijn passagier is blijvend invalide.
Als er zoiets dramatisch gebeurt, zijn de kosten het laatste waar je aan wilt denken. Maar ze zijn er natuurlijk wel. In eerste instantie kan het slachtoffer natuurlijk veel van de kosten verhalen op zijn of haar zorgverzekering. Maar met een extra dekking kunt je jezelf en je passagiers nog wel extra beschermen. Bij een ernstig ongeluk, waarbij jij of je medepassagiers ernstig gewond raken of zelfs komen te overlijden, keert de verzekering een bedrag uit.
In het geval van onze eigen Inzittenden Plus-dekking wordt er eerst een voorschot uitgekeerd, tot duidelijk is welke kosten niet vergoed worden door andere verzekeringen. Hier valt bijvoorbeeld ook een terugval in inkomen onder als iemand blijvend invalide is, zoals in bovenstaand voorbeeld. Een Inzittenden Plus-dekking kan oplopen tot 1 miljoen euro aan gedekte schade.
Interessante artikelen over deze verzekering
Wat te doen bij autoschade?
Een ongeluk kan de beste overkomen. En van die schade wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer af. Lees hier hoe je snel weer door kan.
Welke autoverzekering past bij mij?
Je hebt je rijbewijs gehaald, nu is het tijd om je eerste auto te kopen en een autoverzekering af te sluiten.
Alles over schadevrije jaren
Bij het afsluiten van een autoverzekering geef je aan hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit zijn jaren waarin je wel een autoverzekering had, maar geen schade hebt geclaimd.