Autoverzekering berekenen

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland
  • Transport na een ongeval

Waar moet je op letten als je een auto koopt?

Voordat je een auto aanschaft, is het verstandig om een aantal dingen na te gaan. Kijk goed of alle papieren in orde zijn, wat de kilometerstand is en of de auto geen gebreken heeft. Maak een uitgebreide testrit; niet alleen om eventuele problemen op te sporen, ook om te onderzoeken of de auto wel bij je past.

Als je de auto niet bij een erkend autobedrijf koopt, kan een aankoopkeuring verstandig zijn. Koop je een benzine-auto van vier jaar of ouder of een diesel van tenminste drie jaar? Controleer dan ook of er een geldige APK is. Zo niet, spreek dan voordat je de auto overneemt af wie die keuring laat doen (en betaalt).

Bijkomende kosten

Naast de aanschafprijs van de auto zijn er nog andere kosten. Veel autobedrijven berekenen een (vast) bedrag voor het rijklaar maken van de auto. Mogelijk komt daar de APK-keuring nog bij. Houd er rekening mee dat een auto periodiek onderhoud nodig heeft en dat je motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting) en verzekeringspremie betaalt. En uiteraard kosten de brandstof en een eventuele parkeervergunning je ook geld.

Overschrijven van de auto

Besluit je de auto te kopen? Dan moet de auto op je naam overgeschreven worden. In principe regelt de verkoper dat. Hij heeft daar wel (een kopie van) je legitimatiebewijs voor nodig. Als de auto is overgeschreven, hoort je een tenaamstellingsverslag te krijgen. Hierin staat een meldcode, die je nodig hebt bij de aanvraag van de autoverzekering. Daarnaast ontvangt je van de RDW binnen vijf dagen na de tenaamstelling de kentekencard (voorheen kentekenbewijs) voor de auto. Hierop staat een code van vijf cijfers, die samen met de code uit het tenaamstellingsverslag de tenaamstellingscode vormt. Alleen met de complete tenaamstellingscode kun je de auto op je naam zetten.

Is de auto op naam gezet? Berg deze documenten dan veilig en los van elkaar op, om te voorkomen dat een dief de auto kan overschrijven.

Verzekeren op naam van iemand anders

Als je partner geen lopende autoverzekering heeft, maar volgens de gegevens van Roy-data wel schadevrije jaren heeft opgebouwd, kun je ervoor kiezen om de verzekering op zijn of haar naam af te sluiten. Daardoor betaal je waarschijnlijk een lagere premie. Bij de meeste verzekeraars kan dit als je op hetzelfde adres staat ingeschreven. Degene die de verzekering afsluit, hoeft dan niet persé de eigenaar van de auto te zijn. Houd er wel rekening mee dat je op deze manier als eigenaar en regelmatige bestuurder zelf geen schadevrije jaren opbouwt.

Er bestaat een mogelijkheid om als jongere een autoverzekering op naam van een ouder af te sluiten, maar alleen als de auto ook op naam van die ouder staat. Lees hier meer over in het artikel: Welke autoverzekering past bij mij als beginnende bestuurder

Je weet nu waar je aan moet denken als je een auto koopt. Wil je ook weten hoeveel je betaalt om je nieuwe auto te verzekeren? Stel dan je pakket samen en bereken je premie.

Interessante artikelen over deze verzekering

Foto over schadevrije jaren bij de autoverzekering van OpGroen

Alles over schadevrije jaren


Bij het afsluiten van een autoverzekering geef je aan hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit zijn jaren waarin je wel een autoverzekering had, maar geen schade hebt geclaimd.

Lees meer

Foto over dagwaarde bij de autoverzekering van OpGroen

Dagwaarde: wat is je auto waard?

De dagwaarde van je auto is het bedrag dat je auto vandaag waard is.

Lees meer

Foto van Pechhulp bij de autoverzekering van OpGroen Verzekeringen

Pechhulp en je autoverzekering

Autopech: we hopen allemaal dat het ons nooit overkomt. Als je toch pech krijgt, wil je snel weer de weg op.

Lees meer