Mijn auto is total loss: wat moet ik doen?

  • Wanneer total loss?
  • Hoe zit het met de verzekering en schadeafhandeling?

Mijn auto is total loss

Wat betekent het en wat moet je weten?

Als je hoort dat jew auto total loss is, vraagt je zich wellicht af wat er gaat gebeuren. Met behulp van dit artikel zorgen wij ervoor dat je het overzicht houdt, en weet waar je aan toe bent.

Wanneer is een auto total loss?

Er zijn twee soorten total loss:

  • Technisch total loss: veilig herstel van jew auto is niet meer mogelijk
  • Economisch total loss: de herstelkosten zijn hoger dan de waarde vóór de schade minus de restwaarde na de schade. Alleen als de herstelkosten meer dan 2/3 zijn van de waarde vóór de schade, wordt de auto economisch total loss verklaard.

Bijvoorbeeld: de waarde van jew auto is € 30.000. Je krijgt een aanrijding met aanzienlijke schade tot gevolg. De herstelkosten zijn € 21.000. De auto zal total loss worden verklaard omdat de herstelkosten hoger zijn dan tweederde van de waarde vóór de schade.

Uw auto is total loss en het is niet je eigen schuld

Als je betrokken raakt bij een ongeluk waarbij de tegenpartij schuldig is, kan het voorkomen dat jew auto total loss wordt verklaard. In dit geval zal de verzekering van de tegenpartij de schade aan je auto vergoeden. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met je verzekeraar en alle benodigde informatie te verstrekken om de schadeclaim in te dienen.

Uw auto is total loss en All Risk verzekerd

Als je een All Risk verzekering heeft afgesloten, bent je ook gedekt voor schade aan je eigen auto. Als je betrokken raakt bij een ongeluk waarbij je schuldig bent, zal de verzekering de schade aan je auto dus vergoeden. In het geval van een total loss zal je verzekeraar de dagwaarde van jew auto uitkeren.

Hoe handelen wij je schade af?

  • Stap 1. Melding maken: Als je nog veilig kunt rijden, meld de schade dan bij ons via de Mijn Omgeving. Kun je niet meer veilig rijden? Bel dan de alarmcentrale op (020) 651 51 51. Zij helpen je verder. Het is belangrijk dat de auto zo snel mogelijk naar een schadehersteller gaat. Het beste is een reparateur van de OpGroen Schade Service. Je weet immers nog niet of er sprake is van total loss. Als de auto toch hersteld kan worden, hebt je via de OpGroen Schade Service geen standaard eigen risico. Wordt de auto total loss verklaard, dan hebt je sowieso geen eigen risico.
  • Stap 2. Schade-expert bepaalt de dagwaarde voor de schade en de restwaarde: De schade-expert beoordeelt de schade. Zij bepalen de waarde voor de schade en berekenen wat het herstel van de schade zou kosten. Bij economisch total loss mag je zelf bepalen of je de auto houdt. Houdt je de auto? Dan trekken we de restwaarde af van de schade-uitkering. Bij het bepalen van de dagwaarde voor de schade wordt gekeken naar de leeftijd, gereden kilometers, staat van onderhoud en of het merk en type gangbaar is. Welke waarde in je situatie de waarde voor is, kunt je nalezen in je polisvoorwaarden.Lees meer
  • Stap 3. Schade-expert vraagt biedingen: Gecertificeerde opkopers mogen een bod uitbrengen op je auto. Zo komt de restwaarde tot stand. De schade-expert vergelijkt de restwaarde met de waarde voor de schade en de herstelkosten. Zo wordt er bepaalt of er sprake is van total loss. Loopt er een lening op de auto, hebt de auto pas nog onderhoud gehad of maakt je gebruik van bijzondere belastingmaatregelen? Geef dit dan door aan het schadebedrijf of de schade-expert.
  • Stap 4. Je auto wordt verkocht: De opkoper zorgt na de verkoop voor vrijwaring en haalt de auto op bij de schadehersteller. Het vrijwaringsbewijs krijgt je van de schadehersteller. Stuurt je het vrijwaringsbewijs naar onze klantenservice, dan kunnen we de polis royeren.
  • Stap 5. Uitbetalen van jouw schade: Je schade-expert vertelt je van wie en wanneer je welk bedrag krijgt. Doet je afstand van het wrak? Dan krijgt je via de opkoper de restwaarde terug, zoals vastgesteld door de schade-expert. Als je het wrak zelf houdt, krijgt je de restwaarde niet terug.

Interessante artikelen