Alles over het Europees schadeformulier
Waar vind je het en hoe vul je het in?
Ongelukken kunnen helaas gebeuren, daarom doen we er alles aan om het proces van schade melden zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te maken. In het geval van een ongeluk heb je een Europees schadeformulier nodig die je vervolgens opstuurt naar ons.
Wanneer heb ik een schadeformulier nodig?
Het Europees Schadeformulier is een gestandaardiseerd document dat in heel Europa wordt gebruikt. Het invullen van een schadeformulier is noodzakelijk bij elk auto-ongeluk of schadegeval. Of het nu gaat om een kleine botsing of een groter incident, het schadeformulier biedt een gestructureerde manier om alle informatie vast te leggen.
Waar kan ik het schadeformulier vinden?
Je kan het schadeformulier downloaden van onze website. Zorg ervoor dat je altijd een exemplaar bij de hand hebt, voor het geval je betrokken raakt bij een ongeval.
Mobiel schade melden
Als je geen schadeformulier bij de hand hebt, kan je de schade ook online melden via mobielschademelden.nl. Dit wordt door alle verzekeraars geaccepteerd en is een initiatief van de Stichting EPS (Efficiënte Processen Schadeverzekeraars), waarmee schades via mobiel kunnen worden aangemeld. Een digitaal schadeformulier dus. Met deze handige website kan je eenvoudig schade melden, en met een paar klikken foto's uploaden, de schade beschrijven en indienen bij de verzekering.
Hoe vul ik een schadeformulier in?
- Voordat je het schadeformulier invult, is het belangrijk om eerst de contactgegevens van eventuele getuigen te noteren. Getuigen spelen namelijk een cruciale rol bij het aantonen van de schuldige partij in het ongeval. Controleer ook altijd de identiteit van de andere betrokken partij.
- Vul vervolgens samen met de tegenpartij de voorkant van het Europese schadeformulier in. Daarna kan je je eigen deel op de achterkant invullen. Omdat niet iedereen meer een groene kaart heeft, kan je daarom ook je polisnummer op het schadeformulier invullen.
- Vermeld duidelijk hoe het ongeluk gebeurde, wat de schade is, wie er gewond is geraakt en wat de verwondingen zijn. Maak ook foto's van de situatie ter plaatse en van de schade.
- Zorg er ook voor dat je punt 12 (toedracht) op het schadeformulier invult door de vakjes aan te kruisen en het aantal onderaan in te vullen. Dit bepaalt vaak wie (gedeeltelijk) verantwoordelijk is voor de schade.
- Onderteken ten slotte allebei het schadeformulier (tenzij je het er niet mee eens bent).
Schadeformulier invullen zonder tegenpartij
Als de tegenpartij niet beschikbaar is, vul dan zo volledig mogelijk jouw kant van het formulier in. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie over de schade, zoals datum, tijd en locatie, goed noteert. Voeg ook getuigenverklaringen en foto's toe. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om de situatie uit te leggen, dan kunnen zij je verder helpen bij het invullen van het schadeformulier.
Wanneer is een schadeformulier ongeldig?
Een schadeformulier kan ongeldig zijn als het niet correct is ingevuld of als het niet alle benodigde handtekeningen bevat. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie toevoegt en dat beide partijen het formulier ondertekenen. Een onvolledig of onjuist ingevuld formulier kan de afhandeling van je claim vertragen.
Het kan echter ook voorkomen dat je vind dat het formulier niet correct is ingevuld, bijvoorbeeld als de situatieschets niet overeenkomt met wat er werkelijk is gebeurd. In dat geval is het beter om het formulier niet te ondertekenen. Door te ondertekenen bevestig je namelijk dat het formulier correct is ingevuld en heb je achteraf weinig mogelijkheden om dit te betwisten. Als je twijfelt, kan je contact opnemen met je verzekeraar voordat je het schadeformulier invult om de situatie te bespreken.
Schade melden bij de verzekeraar
Nadat je het schadeformulier hebt ingevuld, is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar te melden. Zo kan de verzekeraar het schadeproces snel starten en je verder helpen.
Andere interessante artikelen
Wat te doen bij autoschade?
Een ongeluk kan de beste overkomen. En van die schade wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer af. Lees hier hoe je snel weer door kan.
Wat kost het herstellen van schade aan je auto?
Als je schade aan je auto wilt herstellen, kunnen de kosten soms hoog oplopen. Maar wat kosten de verschillende reparaties nu eigenlijk?
Pechhulp en je autoverzekering
Autopech: we hopen allemaal dat het ons nooit overkomt. Als je toch pech krijgt, wil je snel weer de weg op.