Wat zijn schadevrije jaren?
Bij het afsluiten van een autoverzekering geef je aan hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dit zijn jaren waarin je wel een autoverzekering had, maar geen schade hebt geclaimd. Daarmee bedoelen we schade aan je eigen auto, maar ook schade die je hebt veroorzaakt aan anderen met je voertuig. Elk jaar dat je geen schade claimt, levert één schadevrij jaar op. Op basis van het aantal schadevrije jaren krijg je korting op de premie van je autoverzekering.
Hoe bouw ik schadevrije jaren op?
Als je een autoverzekering hebt, bouw je automatisch schadevrije jaren op door geen schade te claimen bij je verzekeraar. Autoverzekeraars houden in een centrale database (Roy Data) bij hoeveel schadevrije jaren je hebt. Als je wisselt van verzekeraar vraagt de nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren op in deze database. Let erop dat je alleen schadevrije jaren opbouwt tijdens de looptijd van je autoverzekering én als de autoverzekering op je naam staat.
Wanneer verlies ik schadevrije jaren?
Heb je een schade veroorzaakt? Of kan je je schade niet verhalen op iemand anders? Dan val je één of meerdere treden terug op de bonus-malus ladder. Deze bonus-malus ladder gebruiken verzekeraars om te bepalen hoeveel korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Bonus betekent een jaar zonder schade, malus een jaar mét schade. Je kunt bij je autoverzekeraar opvragen hoeveel treden je terugvalt en wat dit betekent voor de premie voor je autoverzekering.
Hoeveel schadevrije jaren heb ik nu?
Als je een autoverzekering wil afsluiten of gaat overstappen, is het handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Bij veel verzekeraars staat dit op het polisblad vermeld, maar je kan dit ook nog op andere manieren checken:
- Roy-data
Roy-data is de centrale database waarin verzekeraars de schadevrije jaren bijhouden van alle autobezitters in Nederland. Het systeem bevat schadevrije jaren van auto's, bestelauto's, kampeerauto's, motoren en bromfietsen. Als je wisselt van verzekering vraagt de nieuwe verzekeraar hier je schadevrije jaren op en hoef je zelf niets te doen. Als je wil, kan je zelf ook het aantal schadevrije jaren van je beëindigde verzekering in Roy-Data bekijken.
- Royementsverklaring
Als je schadevrije jaren in het buitenland hebt opgebouwd dan vraagt je verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. je kan die verklaring zelf opvragen bij de verzekeraar als je de verzekering opzegt. Deze verklaring moet wel in het Engels zijn.
- Leaseverklaring
Als je een leaseauto had en de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd wil meenemen moet je na afloop van het leasecontract een leaseverklaring opvragen. In deze verklaring staat hoe lang je in de leaseauto gereden hebt en hoeveel/welke schades er zijn geclaimd. Op basis daarvan bepaalt je verzekeraar hoeveel schadevrije jaren je krijgt.
Bonus-malus en schadevrije jaren
Elk jaar zonder schade levert dus een korting op de premie op. Autoverzekeraars gebruiken een zogenaamde bonus-malusladder om te bepalen hoeveel korting je precies krijgt op je autoverzekering. Dit noemen we ook wel no-claimkorting. Heb je nog geen schadevrije jaren? Dan krijg je vaak toch een korting door de zogenoemde ‘opstaptrede’ Welke trede dit is, verschilt per verzekeraar. Bij OpGroen zie je in de polisvoorwaarden welke korting voor je verzekering van toepassing is.
Rij je wel schade? Dan daal je op de bonus-malusladder. Als je nog niet zo lang een autoverzekering hebt, kan het voorkomen dat je door een schade uitkomt op zogenoemde negatieve schadevrije jaren. Je verliest namelijk altijd 5 schadevrije jaren per schade, hoe hoog het schadebedrag ook is. Het kan daarom verstandig zijn om een kleine schade aan je auto zelf te betalen om ervoor te zorgen dat je je schadevrije jaren behoudt en niet meer premie gaat betalen.
Geldigheid schadevrije jaren
Je schadevrije jaren worden beperkt geldig als je je autoverzekering opzegt. Hoe dit precies werkt verschilt per verzekeraar. Bij OpGroen zijn schadevrije jaren 3 jaar geldig. Belangrijk om te weten is dat als je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam hebt gehad je eerder opgebouwde schadevrije jaren kwijtraakt. Daardoor verlies je dus ook je premiekorting.
Verzekerd via je werkgever?
Bekijk hier je voordeel
Interessante artikelen over deze verzekering
Welke autoverzekering past bij mij?
Je hebt je rijbewijs gehaald, nu is het tijd om je eerste auto te kopen en een autoverzekering af te sluiten.
Dagwaarde: wat is je auto waard?
De dagwaarde van je auto is het bedrag dat je auto vandaag waard is.
Wat dekt een autoverzekering?
Er zijn veel verschillende autoverzekeringen. De één dekt veel, de ander weinig.