Welke autoverzekering past bij mij als beginnend bestuurder?
Je hebt je rijbewijs gehaald. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je eerste eigen auto te kopen en een autoverzekering af te sluiten. Deze is verplicht in Nederland. Welke autoverzekering past het beste bij jou? En waarom is een autoverzekering zo duur voor jonge bestuurders?
Iedereen in Nederland met een auto is verplicht een autoverzekering te hebben. Je bent officieel autobezitter als je een kenteken op je naam registreert. Een autoverzekering voor een beginnende bestuurder is meestal duurder. Zo betalen jongeren vaak een hogere premie, hebben ze een hoger eigen risico en betalen ze de volledige premie omdat ze nog geen no-claimkorting hebben.
Premietoeslag
Jonge bestuurders betalen meer voor hun autoverzekering. Soms veel meer, een autoverzekering voor een jonge bestuurder kan soms vijfmaal zo duur zijn dan voor oudere automobilisten. Dit komt omdat jongeren meer ongelukken krijgen en meer schade veroorzaken, blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Deze schade moet een verzekering vergoeden. Alle verzekeraars rekenen daarom een jongerentoeslag.
Eigen risico
Ook het eigen risico valt vaak hoger uit voor jongeren. Dit kunnen enkele tientallen euro’s zijn, maar ook honderden. Het is belangrijk om daarom goed naar de polis te kijken. Ga niet automatisch voor de laagste premie en premietoeslag, maar kijk ook goed naar de voorwaarden en het eigen risico. Anders betaal je bij een ongeluk soms meer aan eigen risico dan je bespaart met een lagere premietoeslag.
Schadevrije jaren
Als je begint met rijden bouw je direct schadevrije jaren op. En hiermee ook korting. Hoe langer je namelijk autorijdt zonder een ongeluk of schade te krijgen, hoe lager je premie wordt. Omdat jongeren die net hun rijbewijs hebben nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, valt hun premie dus ook hoger uit.
De schadevrije jaren worden bijgehouden op de bonus/malus-ladder. Krijg je een ongeluk? Dan gaan er vijf schadevrije jaren af. Je begint dus niet altijd direct weer bij nul na een ongeluk. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekering. Dit heet de no-claim korting. De hoogte van je no-claimkorting vind je op de bonus/malus-ladder. Deze staat bij elke verzekering in de polisvoorwaarden. Zo ook bij onze eigen autoverzekering.
Het is ook mogelijk om een autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders. Dan profiteer je direct van de schadevrije jaren en andere voordelen die je ouders al opgebouwd hebben. Zelf bouw je dan echter geen schadevrije jaren op. Dus hoewel het een voordelige optie lijkt als je bijvoorbeeld 18 jaar bent en net je rijbewijs hebt, is het op de lange termijn vaak duurder.
WA, WA + Beperkt Casco en All Risk
Maar welke verzekering kan je het beste afsluiten als jonge bestuurder? Dat is afhankelijk van het type auto dat je rijdt en je persoonlijke wensen qua dekking. Bij een autoverzekering zijn er drie niveaus van dekking: WA, WA+ beperkt Casco en WA+ uitgebreid Casco. Deze laatste wordt ook wel Allrisk genoemd. Een WA-autoverzekering is bij vrijwel alle verzekeringen hetzelfde. Kies je voor een WA-autoverzekering, ben je gedekt voor het wettelijke minimum, namelijk schade aan anderen (aansprakelijkheid) en hulp na een ongeval in binnen- en buitenland. Een WA-verzekering is wel de goedkoopste verzekering voor je auto.
WA+ Beperkt Casco biedt een veel uitgebreidere dekking. De precieze invulling hiervan kan per verzekering verschillen. Denk hierbij aan opties voor een vergoeding bij ruitschade, schade door brand of storm, of diefstal.
Een All Risk autoverzekering (ook wel WA+ Uitgebreid Casco of WA Volledig Casco genoemd) heeft de meest uitgebreide dekking. Deze verzekering vergoedt vrijwel alle vormen van schade. Groot verschil met beperkt Casco is dat je ook gedekt bent voor schade aan je auto door eigen schuld. Bijvoorbeeld bij een ongeluk dat je zelf veroorzaakt. Daarom is Allrisk verzekeren vaak alleen interessant als je een nieuwe of vrij jonge auto hebt.
Hoelang ben ik beginnend bestuurder?
Het afsluiten van een autoverzekering als 18 jarige of jongvolwassene kan een uitdaging zijn, zeker met lastige termen als ‘beginnend bestuurder’ en ‘ervaren bestuurder’. Beginnend bestuurder houdt in dat je een beginnersrijbewijs krijgt. Dit is een normaal rijbewijs, maar met een strafpuntensysteem voor overtredingen. Ook heeft het extra strenge regels als het gaat om rijden onder invloed van alcohol. Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, is beginnend bestuurder, ongeacht hoe oud diegene is. Maar hoelang ben je dan precies een beginnend bestuurder? Dat hangt af van leeftijd en het type rijbewijs:
- Heb je je rijbewijs gehaald op je 16e? Dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder.
- Heb je je rijbewijs gehaald op je 17e? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder. Uitzondering: wanneer je rijbewijs AM haalt (bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets en brommobiel), dan heb je 7 jaar een beginnersrijbewijs. Als je ook rijbewijs B haalt op je 17e, geldt de termijn van 5 jaar.
- Heb je je rijbewijs gehaald op 18-jarige leeftijd of ouder? Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
Verzekerd via je werkgever?
Bekijk hier je voordeel
Interessante artikelen over deze verzekering
Wat dekt een autoverzekering?
Er zijn veel verschillende autoverzekeringen. De één dekt veel, de ander weinig.
Alles over schadevrije jaren
Bij het afsluiten van een autoverzekering geef je aan hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dit zijn jaren waarin je wel een autoverzekering had, maar geen schade hebt geclaimd.
Pechhulp en je autoverzekering
Autopech: we hopen allemaal dat het ons nooit overkomt. Als je toch pech krijgt, wil je snel weer de weg op.