Gids voor het kopen van een e-bike of bakfiets

3 april 2025

De elektrische fiets (e-bike) en de bakfiets zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Superhandig, maar best prijzig. En helaas vaak het doelwit van dieven. Dus, voordat je zo'n fiets aanschaft, zijn er wat dingen waar je goed op moet letten.

Wat voor fiets wil jij?

Als je een elektrische fiets overweegt, kom je voor een paar keuzes te staan. Wil je een gewone e-bike, of ga je voor een snellere speed pedelec die 45 km/u haalt? Of toch liever een hippe fatbike? Daarnaast is het kiezen van het juiste model van je e-bike ook belangrijk. Ga je voor een fiets met voorwiel-, achterwiel- of middenmotoraandrijving? Welke instaphoogte vind je prettig? Wat voor accu wil je (verwijderbaar of vast)? En hoe ver wil je kunnen rijden met een volle accu?

Veiligheid eerst!

Fietsen op een e-bike is even wennen. De snelheid en langere remweg kunnen in het begin voor gevaarlijke situaties zorgen. Geef jezelf dus tijd om eraan te wennen. Zeker in de winter, wanneer het glad kan zijn. Een goede tip: kies voor fietstassen in plaats van spullen aan je stuur. Met een zware tas aan je stuur kan het snel misgaan, vooral met een elektrische fiets. Lees in dit artikel meer over veilig rijden op een e-bike.

Is je fiets verzekerd?

Een e-bike kost gemiddeld al snel zo'n €2.200. En met die prijs zijn ze steeds vaker het doelwit van dieven. Het aantal diefstallen stijgt elk jaar. Volgens het Verbond van Verzekeraars worden er dagelijks 200 tot 300 e-bikes gestolen in Nederland. Fatbikes worden in Nederland zelfs niet meer door verzekeraars verzekerd. Maar kan je je e-bike nog wel verzekeren? Ja, bij OpGroen kan dat zeker! Fietsverzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig. Vind je het risico te hoog? Dan kun je ook overwegen een tweedehands e-bike aan te schaffen.

Aansprakelijkheid bij een ongeluk

Heb je met je e-bike een ongeluk veroorzaakt? Of dat nu met een auto of voetganger is, het hangt er vanaf wat voor fiets je hebt. Gaat je fiets minder dan 25 km/u? Dan valt hij onder de reguliere fietsen en ben je met je particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) gedekt. Maar rij je sneller, dan valt je e-bike onder de bromfietsen en moet je een aparte verzekering hebben voor aansprakelijkheid.

Nog een belangrijk punt: of je als zwakke of sterke verkeersdeelnemer wordt gezien, heeft invloed op wie de schade moet betalen. Kom je met je e-bike in botsing met een auto? Dan ben je de zwakke verkeersdeelnemer en ben je beter beschermd. Maar kom je in botsing met een voetganger, dan ben jij de sterke verkeersdeelnemer en kun je een deel van de schade moeten vergoeden.

Bakfiets kopen

Bakfietsen zijn tegenwoordig mega-populair, vooral in de stad. Superhandig voor ouders met jonge kinderen of voor het doen van boodschappen. Maar ook voor bakfietsen geldt: kies verstandig. Ga je voor een elektrische bakfiets? En wil je een twee- of driewieler? Hoe groot moet de bak zijn en wil je ruimte voor een kinderzitje? En wat is je budget? Er zijn steeds meer tweedehands bakfietsen te vinden, maar let op: bakfietsen zijn gewild bij dieven. Meer dan 80% van de bakfietsen die vandaag de dag verkocht worden, is elektrisch. Die kosten vaak duizenden euro's, dus het is verstandig om je bakfiets goed te verzekeren én je fiets goed te beveiligen.

Verzekeringen die je écht nodig hebt

Een goede fietsverzekering kan een ongeluk niet voorkomen, maar kan je wel helpen om de financiële schade te beperken. En je aansprakelijkheidsverzekering? Ook die is handig, want die dekt schade die je per ongeluk aan anderen veroorzaakt.

3 april 2025

Deel dit artikel


Ook interessant voor jou