Hoe maak je het fietsendieven moeilijk?

15 oktober 2024

Heerlijk, het gemak van een fiets. Maar wacht eens, staat hij er nog wel?

Bijna de helft van de Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met fietsendiefstal. Het is een groot probleem in ons land. Hoe maak je het dieven zo lastig mogelijk? Wij hebben een paar praktische tips voor je, zodat je met een gerust hart de weg op kunt.

Jaarlijks registreert de politie ongeveer 100.000 aangiften van gestolen fietsen. En dat is nog maar een deel van de werkelijke cijfers, want niet iedereen doet aangifte. Wat kun je doen om je fiets beter te beschermen? Wij hebben wat tips, ook handig als je je fiets meeneemt op vakantie.

1. Herken je fiets

Heb je een nieuwe fiets? Neem dan even de tijd om hem goed te bekijken. Zijn er kenmerken waardoor jouw fiets makkelijk te herkennen is? Schrijf ze op! Dit helpt enorm als je je fiets kwijt raakt.

Daarnaast heeft elke fiets een framenummer, een uniek nummer dat vaak op het aankoopbewijs staat. Het nummer zit meestal bij de trap-as op het frame. Heb je het aankoopbewijs niet meer? Geen zorgen, je kunt het nummer nog steeds vinden op je fiets zelf.

Kun je het framenummer niet vinden? Laat dan een nieuw nummer graveren. Dit kan vaak gratis bij de gemeente of de politie. Ook handig: de fietsregistratiekaart van de politie. Hierop noteer je alle kenmerken van je fiets, zodat je de kans vergroot om hem terug te vinden.

2. Zet je fiets slim neer

Waar je je fiets neerzet, maakt een wereld van verschil. De veiligste plek is natuurlijk een bewaakte fietsenstalling. Vergeet niet je fiets ook in de stalling op slot te zetten, dat ontmoedigt een dief nog meer.

Geen stalling in de buurt? Zet je fiets dan op een goed verlichte plek, liefst waar mensen in de buurt zijn. En zorg dat je fiets vaststaat aan iets stevigs. Vermijd drukke winkelstraten of stationsgebieden. Het lijkt misschien veilig, maar door de drukte valt een diefstal minder op.

Ook thuis is het slim om je fiets veilig weg te zetten. Laat hem niet ‘even snel’ in de voortuin staan. Zet hem liever in een schuur of garage, en doe ook daar je slot erop. Geen geschikte bergruimte? Zorg dat je fiets ergens aan vaststaat.

3. Zet je fiets altijd goed op slot

Een fietsendief heeft maar een paar minuten nodig. Dus ook als je maar kort weg bent, zet je fiets altijd op slot. Gebruik twee verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot en een kettingslot. Veel fietsendieven zijn gespecialiseerd in één soort slot, dus twee sloten kosten ze meer tijd.

Hoe zet je je sloten het beste vast?

Ringslot: Sluit het slot tussen de spaken bij het ventiel van de achterband. Als een dief het slot wil openbreken, raakt hij waarschijnlijk het ventiel, en daar heeft hij geen zin in.

Kettingslot: Wikkel dit goed om het frame én de paal waaraan je de fiets vastmaakt. Hoe hoger je het slot vastmaakt, hoe lastiger het is voor een dief om gereedschap te gebruiken.

Beugelslot: Maak dit juist zo laag mogelijk vast. Dan kan de dief de fiets niet gebruiken als hefboom om het slot open te breken.

4. Verwijder losse accessoires

Losse accessoires, zoals een kilometerteller, zijn makkelijk mee te nemen door een dief. Haal deze eraf als je je fiets ergens neerzet. Hetzelfde geldt voor de accu en display van je e-bike. Zonder deze onderdelen wordt je elektrische fiets een stuk minder aantrekkelijk voor dieven.

5. Verzeker je fiets

Fietsendiefstal blijft altijd vervelend, maar met een goede fietsverzekering ben je sneller weer op de weg. Bij OpGroen heb je verschillende opties om je fiets goed te verzekeren. Of het nu gaat om een stadsfiets of e-bike, wij denken met je mee.

6. Fiets weg? Kijk eerst even rond

Staat je fiets niet meer waar je hem had achtergelaten? Kijk dan eerst goed rond. Fietsendieven verplaatsen een fiets vaak even voordat ze hem echt meenemen. Zo kunnen ze in alle rust het slot openbreken, of checken ze of het geen lokfiets van de politie is.

Check ook de social media-accounts van de lokale politie. Vaak plaatsen ze foto’s van teruggevonden fietsen, en misschien staat die van jou erbij.

7. Doe aangifte als je fiets gestolen is

Niet gevonden? Doe dan altijd aangifte. Dat kan gewoon online. Het is belangrijk voor je verzekering en het vergroot de kans dat je fiets wordt teruggevonden. Bovendien help je de politie met hun strijd tegen fietsendiefstal.

Als meer mensen aangifte doen, weten politie en gemeente waar veel fietsen gestolen worden. Zo kunnen ze preventieve maatregelen nemen, zoals extra verlichting of toezicht. Ze kunnen ook een lokfiets inzetten om dieven te pakken.

Veel succes, en hou je fiets veilig!

15 oktober 2024

Deel dit artikel


Ook interessant voor jou