Zo blijf je veilig op de (elektrische) fiets

18 oktober 2024

In Nederland is fietsen een levensstijl

Met zoveel fietspaden kun je alle kanten op. Elektrische fietsen duiken overal op en zijn zeker handig. Maar ook al fiets jij misschien als een pro, een ongeluk kan snel gebeuren. Wij geven je een aantal tips om veilig door het verkeer te navigeren.

Kies de perfecte fiets voor jou

Fietsen zijn er in verschillende soorten en maten. Denk goed na over wat jij belangrijk vindt. Voel je je lekker op je nieuwe fiets? Let op zaken als framemaat, vering van de zadelpen en voorvork, en de instap. Bij elektrische fietsen is het slim om na te gaan wat voor motor je wilt: voorwiel-, midden- of achterwielmotor. De verschillende motoren hebben namelijk invloed op je stabiliteit.

Blijf in balans

Het is belangrijk om je veilig te voelen tijdens het fietsen. Stabiliteit is hierbij key. Voel je je niet in balans? Dan wordt fietsen een stuk moeilijker. Het gewicht van je fiets, de motorplaats bij een e-bike en hoe je bagage is verdeeld, spelen allemaal een rol. Een bagagedrager achterop is stabieler dan een tas aan je stuur. Ook zijn er handige hulpmiddelen, zoals een fietshelm (niet verplicht, maar wel slim) en een spiegel, zodat je niet steeds hoeft om te kijken.

Houd rekening met andere verkeersdeelnemers

Houd afstand en let goed op wat er om je heen gebeurt. Bij afslaan of inhalen is het netjes om dit duidelijk aan te geven. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, met goede fietsverlichting en felle of reflecterende kleding, vooral in het donker of bij slecht weer.

Verbaas jezelf niet over je snelheid

Met een elektrische fiets kan de snelheid je soms verrassen. Begin rustig op een lagere snelheid en als het nodig is, trap even zonder de motor. Ook bij stoppen is het slim om vroegtijdig met trappen te stoppen, zodat je gecontroleerd tot stilstand komt.

Blijf weg van je telefoon

De kans op een ongeluk is zes keer groter als je op je telefoon kijkt terwijl je fietst. Sinds 1 juli 2019 is het verboden om je telefoon in de hand te houden tijdens het fietsen. Een boete daarvoor kost je in 2024 al snel 160 euro. Dit geldt ook voor navigatiesystemen. Gebruik je een apparaat in een houder? Dan loopt het vaak goed af, maar let op: slingeren terwijl je het apparaat bedient? Dan riskeer je alsnog een boete.

Onderhoud is een must

Net als bij andere vervoersmiddelen is goed onderhoud van je fiets belangrijk. Het verlengt de levensduur en verkleint de kans op defecten en ongelukken. Maar schade of diefstal kan altijd gebeuren. Wil je zekerheid? Sluit dan bij de aanschaf van je (elektrische) fiets een goede verzekering af. Zo blijf je flexibel, zelfs als je fiets tijdelijk in reparatie is. Bekijk de pagina fietsverzekering en elektrische fietsverzekering voor meer info.

18 oktober 2024

Deel dit artikel


Ook interessant voor jou