Samenwonen? Let op deze geldzaken

31 januari 2025

Dan is het handig om deze geldzaken op orde te hebben.

Als je gaat samenwonen, dan begint er een spannende en nieuwe fase in je leven. Natuurlijk hoort daar ook het regelen van gezamenlijke geldzaken bij. Hoe pak je dat aan en waar kun je op besparen? Hier een handige lijst met belangrijke zaken die geregeld moeten worden.

Gezamenlijke bankrekening

Als je samenwoont, is het praktisch om een gezamenlijke bankrekening te openen. Zo kun je gemakkelijk alle gezamenlijke uitgaven betalen, zoals boodschappen, huur, en abonnementen. Het is verstandig om vooraf afspraken te maken over hoe je de kosten gaat verdelen. Bijvoorbeeld naar rato van het inkomen van beide partners. Zorg ervoor dat jullie verwachtingen over geldzaken duidelijk zijn, want niet iedereen heeft dezelfde visie als het om financiën gaat.

Vaste lasten

Er zijn veel kosten die je nu samen kunt delen. Denk aan de huur of hypotheek, energiekosten, boodschappen, en de inrichting van je woning. Maar ook dingen zoals het sparen voor een vakantie of een nieuwe auto komen nu samen. Het is slim om een gezamenlijke buffer op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Gebruik bijvoorbeeld de Nibud BufferBerekenaar om te berekenen hoeveel buffer jullie nodig hebben. Lees ook op de website van Nibud hoe je gezamenlijke geldzaken het beste kunt regelen.

Hypotheek of huur

De grootste gezamenlijke kostenpost is waarschijnlijk je woning. Als je samen een huis koopt, maar je bent niet getrouwd of geregistreerd partner, is het verstandig om afspraken over het eigendom van de woning en de hypotheek vast te leggen in een samenlevingscontract. Als een van de partners al een huis heeft, kun je afspraken maken over een bijdrage van de andere partner, bijvoorbeeld als deze inwonende kinderen heeft.

Belastingen en toeslagen

Samenwonen heeft invloed op je belastingaangifte. Als je een samenlevingscontract hebt, word je automatisch fiscaal partner, waardoor je gezamenlijk aangifte doet voor de inkomstenbelasting. Ook kan het effect hebben op toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl of bel met de Belastingtelefoon. Heb je huurtoeslag ontvangen en koop je nu een woning? Zorg er dan voor dat je binnen een week je huurtoeslag stopzet.

Verzekeringen

Veel verzekeringen kun je als samenwonende partners gezamenlijk afsluiten, zoals de opstal- en inboedelverzekering voor je woning en een aansprakelijkheidsverzekering. Het combineren van verzekeringen bij dezelfde maatschappij kan niet alleen kosten besparen, maar ook administratief voordelig zijn.

Financiële planning: realiseer je toekomstplannen

Wil je graag advies over je financiën? OpGroen helpt je graag, bijvoorbeeld met het maken van een financiële planning. Met dit overzicht krijg je grip op je geld en je mogelijkheden. Een goed financieel plan vergroot de kans om je dromen te realiseren. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak. Het regelen van gezamenlijke geldzaken kan complex lijken, maar het helpt om van tevoren goede afspraken te maken. Zo blijf je niet alleen financieel gezond, maar kun je samen ook van je nieuwe leven genieten!

31 januari 2025

Ook interessant voor jou