Je partner financieel goed achterlaten na overlijden
- Home
- Tips en inspiratie
- Financieel fit
- Je partner financieel goed achterlaten na overlijden
Niemand wil graag nadenken over het overlijden van een partner
Maar het is wel belangrijk om te weten wat er met de financiën gebeurt als het zover is. Veel mensen denken ten onrechte dat nabestaanden 70% van het laatst verdiende loon ontvangen, maar vaak is dat nog geen 50%. Het is dus belangrijk om na te denken over hoe je partner financieel wordt ondersteund na jouw overlijden. Wij leggen je uit welke mogelijkheden je hebt.
Gevolgen van overlijden voor de financiën van je partner of nabestaanden
Als jij komt te overlijden, betekent dit voor je partner vaak een flinke verandering. Zowel persoonlijk, als je financiële situatie. Veel mensen kunnen na een overlijden de hypotheek niet meer betalen, wat kan betekenen dat ze moeten verhuizen. Daarnaast zijn er ook andere vaste lasten zoals het levensonderhoud van eventuele kinderen of de kosten voor kinderopvang. Zorg er dus voor dat je partner en nabestaanden goed voorbereid zijn.
De Algemene Nabestaandenwet (ANW)
Als je kinderen onder de 18 jaar hebt of je partner is meer dan 45% arbeidsongeschikt, dan kan je partner recht hebben op een ANW-uitkering van de overheid. Iedereen in Nederland is hiervoor automatisch verzekerd, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Deze uitkering is echter niet heel royaal: het is inkomensafhankelijk en bedraagt maximaal 70% van het minimumloon. Omdat deze uitkering vaak niet genoeg is om van rond te komen, kiezen veel mensen voor een ANW-hiaatverzekering, die de ANW-uitkering aanvult.
Als er kinderen achterblijven, hebben zij tot 16 jaar recht op een wezenuitkering (en tot 21 jaar onder bepaalde voorwaarden). Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
Pensioenregeling van de werkgever
Als je in dienst bent bij een werkgever, heeft die vaak een pensioenregeling getroffen, waarbij ook een regeling voor nabestaanden is inbegrepen. Dit zogenaamde partnerpensioen is bedoeld voor de achterblijvende partner en/of kinderen. Dit pensioen gaat direct in na je overlijden, in tegenstelling tot een regulier pensioen dat pas bij het bereiken van de AOW-leeftijd ingaat. Let wel goed op de voorwaarden van je pensioenregeling, want bijvoorbeeld in het geval van een scheiding kan het zijn dat je ex-partner (bijzonder) nabestaandenpensioen ontvangt. Dit kan betekenen dat je huidige partner minder ontvangt.
Als je geen werkgeverspensioen hebt, bijvoorbeeld als je zelfstandig ondernemer bent of een uitkering ontvangt, is er dus geen nabestaandenpensioen geregeld. In dat geval kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Overlijdensrisicoverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan je partner of nabestaanden bij je overlijden. Dit kan een eenmalige uitkering zijn of verspreid over een langere periode. Als je een hypotheek hebt, is de kans groot dat je al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten om je partner te beschermen tegen de hypotheeklasten.
Maar ook als je geen hypotheek hebt, kan een overlijdensrisicoverzekering nuttig zijn. De uitkering kan door je partner gebruikt worden voor bijvoorbeeld het dekken van uitstaande kosten of om de basisfinanciën op te vangen. Deze verzekering is vaak verrassend goedkoop, mede dankzij de concurrentie tussen verzekeraars.
Financiele planning: zorg voor de toekomst van je partner
Het kan een moeilijk onderwerp zijn, maar het is belangrijk om te zorgen voor een financiële buffer voor je partner. Dit zorgt ervoor dat je partner de tijd heeft om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. De eerste periode na je overlijden kan emotioneel en financieel zwaar zijn, vooral als je partner moeite heeft om rond te komen. Door een goed financieel plan op te stellen, geef je je partner de tijd om zelf te herstellen, bijvoorbeeld door meer te gaan werken of te verhuizen.
Hoewel het geen prettig onderwerp is, geeft het rust als je weet dat alles geregeld is. Hoe eerder je het regelt, hoe groter de kans dat je partner financieel goed wordt ondersteund.
Wil je advies over de financiele gevolgen van overlijden?
Bij OpGroen helpen we je graag met het regelen van de financiële kant van je toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een financieel plan, waarmee je niet alleen zorgt voor je nabestaanden, maar ook voor je eigen toekomstplannen. Wil je eerder stoppen met werken, een droomhuis kopen, op wereldreis gaan na je pensioen of je kinderen financieel ondersteunen? Met een goed financieel plan maak je de kans op succes veel groter.
Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs voor een kennismakingsgesprek. We vertellen je graag meer over onze dienstverlening en wat je van ons kunt verwachten.
- Home
- Tips en inspiratie
- Financieel fit
- Je partner financieel goed achterlaten na overlijden