Wat is eigenlijk het nut van winterbanden?

15 oktober 2024

In winterse omstandigheden zijn winterbanden onmisbaar.

Ze zijn in veel landen zelfs verplicht. Dit kan ook impact hebben op je autoverzekering. Winterbanden zijn niet alleen nuttig bij sneeuw en ijs, maar ook bij andere weersomstandigheden. Zelfs in Nederland, met zijn vlakke wegen en zachte winters, maken winterbanden een verschil.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn speciaal ontworpen met een zachtere rubbersamenstelling en een uniek profiel. Hierdoor bieden ze meer grip en veiligheid op besneeuwde of ijzige wegen. Het beste resultaat boek je bij temperaturen van 7 graden Celsius en lager. Ook bij veel water op de weg zorgen winterbanden voor betere grip dan gewone zomerbanden.

Kies voor echte winterbanden met een sneeuwvlok-symbool op de zijkant. Deze zijn speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden. Let op, het is niet verstandig om met winterbanden in warmere temperaturen te rijden; ze slijten sneller en presteren niet optimaal.

All-seasonbanden

Naast winterbanden zijn er ook all-seasonbanden, oftwel 4-seizoenenbanden. Deze bieden een middenweg tussen zomer- en winterbanden. Ze zijn een stuk beter dan zomerbanden in de winter, maar als je veel op besneeuwde of hellende wegen rijdt, dan kunnen ze tekortschieten.

Sommige all-seasonbanden hebben het 3PMSF-symbool (sneeuwvlok); dit betekent dat ze een remtest op sneeuw hebben doorstaan. Maar pas op: een band met alleen het M+S-symbool zegt niets over de prestaties in winterse omstandigheden en kan mogelijk zelfs een zomerband zijn.

Dit zijn de regels per land

In steeds meer landen zijn regels voor het gebruik van winterbanden. Deze verschillen per land, dus het is slim om je van tevoren te verdiepen in de wetgeving. In populaire wintersportlanden zoals Oostenrijk en Tsjechië moet je minimaal 4 millimeter profieldiepte hebben op winterbanden.

Denk goed na voordat je zonder winterbanden rijdt in gebieden waar ze verplicht zijn. De gevolgen kunnen groot zijn:

  • Je loopt het risico op een boete die in sommige landen kan oplopen tot € 5.000. In het ergste geval kunnen ze je auto in beslag nemen.
  • In sommige landen, zoals Frankrijk, kun je de weg niet op zonder winterbanden.
  • Als je in een ongeluk verwikkeld raakt en je hebt geen geschikte banden, kun je (mede) aansprakelijk worden gesteld, zelfs als je niet de veroorzaker bent. Dit kan betekenen dat je schadevergoeding moet betalen en je verzekering niet alle kosten dekt.

Ben je op zoek naar een autoverzekering? Bekijk dan de pagina autoverzekering en lees meer.

15 oktober 2024

Ook interessant voor jou