Laadpaal voor thuis: hier moet je op letten

17 december 2024

Steeds meer Nederlanders stappen over op elektrisch rijden.

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met de groei van hybride en volledig elektrische auto’s neemt het aantal laadpunten toe. Veel mensen kiezen zelfs voor een eigen laadpaal. Maar hoe maak je de beste keuze? Heeft het voordelen om thuis een laadpaal te installeren? En met welke risico’s moet je rekening houden? Wij geven je de antwoorden.

Welke laadpaal past bij jouw auto?

Je hoeft niet altijd de snelste of meest geavanceerde laadpaal te kiezen. Het draait om wat bij jouw auto past. De ene auto laadt sneller dan de andere, dus kijk goed naar wat jouw auto aankan voordat je een lader aanschaft. Koop geen laadpaal die minder snel kan laden dan jouw auto. Dat zou zonde zijn. Het kan zelfs voordelig zijn om een laadpaal met een hoger laadvermogen te kopen. Denk ook aan je volgende auto.

Kies voor een eigen laadpunt

Je woonsituatie speelt ook een rol. Heb je een woning met een eigen oprit, garage of vaste parkeerplaats? Dan is het handig om een laadpunt te laten installeren. Zo heb je nooit meer gedoe met het zoeken naar een vrije openbare laadpaal. Een eigen laadstation is ook goedkoper dan een publiek laadpunt; je betaalt alleen voor de elektriciteit. Een auto laadt het beste op als hij lang aan de lader hangt, bijvoorbeeld 's nachts. Met een laadpaal thuis zorg je ervoor dat je nooit met een lege accu komt te staan.

Is een laadpunt thuis niet duur?

Thuis opladen is meestal goedkoper dan bij een publiek laadpunt. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de kosten voor het aanschaffen en installeren van de laadpaal, die liggen tussen de vijf- en vijftienhonderd euro. Maar die investering verdien je snel terug. En vergeet niet dat sommige gemeenten subsidies of andere financiële voordelen bieden voor het plaatsen van een laadpaal. Vraag bij jouw gemeente na wat de mogelijkheden zijn.

Risico’s van een eigen laadpunt

Net als alles wat je in en om je huis hebt, kan ook je laadpunt schade oplopen of zelfs gestolen worden. Bij de meeste autoverzekeringen valt het laadsnoer van je hybride of elektrische auto onder de dekking. Voor je vaste laadpaal geldt dat niet automatisch; dat hangt af van je situatie.

Je bent woningeigenaar

Als de laadpaal aan of bij jouw woning is gemonteerd, valt deze meestal onder de dekking van je woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd). Woon je in een appartement? Dan valt de laadpaal onder de woonhuisverzekering via de extra dekking eigenaarsbelang. Check de voorwaarden van je verzekering om te zien hoe dit verzekerd is.

Je huurt een woning

Huur je een woning? Dan kan de laadpaal via de inboedelverzekering gedekt zijn, onder het zogenaamde huurdersbelang. Kijk even of het verzekerd bedrag voor dat huurdersbelang voldoende is. Bij de meeste verzekeringen kun je dit bedrag verhogen als dat nodig is.

Heb je geen vaste laadpaal, maar een mobiel oplaadpunt? Dan geldt dat deze niet onder de opstalverzekering valt. Meestal valt de mobiele lader onder de dekking van je inboedelverzekering, zolang deze zich in je huis, garage of schuur bevindt.

17 december 2024

Ook interessant voor jou