Checklist: wat te doen bij een auto-ongeluk

15 oktober 2024

Auto-ongeluk? Hier is je go-to checklist voor noodgevallen

Een auto-ongeluk kan schokkend zijn, ook voor een ervaren bestuurder. Of het nu ernstig is of niet, op dat moment kunnen er allerlei emoties door je hoofd schieten: schrik, angst, en misschien zelfs paniek. Het is handig om te weten wat je in zo'n situatie moet doen. Hier zijn de stappen die je kan volgen zodat je verzekering de schade kan regelen.

1. Blijf veilig

Zorg ervoor dat jij en de andere betrokkenen veilig zijn. Blijf kalm. Help gewonden en bel onmiddellijk een ambulance als dat nodig is.

Als de auto’s het verkeer niet blokkeren, laat ze dan staan. Plaats een gevarendriehoek om anderen te waarschuwen. Moeten de voertuigen verplaatst worden? Maak dan eerst foto's van de situatie en schade. Bij blikschade is het belangrijk om naar een veilige plek te rijden waar je het schadeformulier kunt invullen.

Had je een aanrijding op de snelweg of een drukke weg? Trek dan een veiligheidshesje aan en ga achter de vangrail staan als dat kan. Verlaat de plaats van het ongeval niet voordat je je contactgegevens hebt achtergelaten. Weggaan zonder informatie uit te wisselen is strafbaar.

2. Wanneer bel je de politie?

Soms moet je de politie inschakelen. Bijvoorbeeld als er gewonden zijn; bel in dat geval 112. Als de tegenpartij doorrijdt, moet je ook de politie bellen. Dit is namelijk strafbaar.

Bel de politie ook als er een buitenlands voertuig bij het ongeluk betrokken is. Zij helpen je dan bij de schade. Als er meningsverschillen zijn of als je vermoedt dat de andere partij onder invloed is, geen rijbewijs heeft, of niet verzekerd is, is het ook goed om de politie te bellen.

3. Schadeformulier invullen

Als iedereen veilig is, is het tijd om het schadeformulier in te vullen. Noteer eerst de contactgegevens van eventuele getuigen en check de identiteit van de andere partij. Zij zijn belangrijk voor het bepalen van de schuld.

Vul dan de voorzijde van het Europese schadeformulier samen met de tegenpartij in. Daarna kun je je eigen deel op de achterzijde rustig invullen. Zorg ervoor dat jullie beiden het formulier ondertekenen. Heb je geen schadeformulier bij de hand? Gebruik dan mobielschademelden.nl om online schade te melden. Let op, deze link werkt alleen via je mobiel. Dit is een initiatief van de Stichting EPS, waarmee schades via mobiel kunnen worden aangemeld.

4. Extra aandachtspunten voor het schadeformulier

Let op een paar belangrijke zaken bij het invullen van het schadeformulier. Vul je polisnummer in plaats van het groene kaart nummer in. Als beide voertuigen een Nederlands kenteken hebben, hoef je niets in te vullen.

Vergeet niet om bij punt 12 (toedracht) de vakjes aan te kruisen en onderaan het juiste aantal in te vullen. Dit helpt bij het bepalen van de aansprakelijkheid.

Als je denkt dat het formulier niet goed is ingevuld, bijvoorbeeld als de situatieschets niet klopt, onderteken het formulier dan niet. Door te ondertekenen bevestig je dat alles klopt, wat je later kan beperken in het maken van bezwaar. Bij twijfels, neem contact op met je verzekeraar voordat je het formulier invult.

5. Schade melden bij de verzekeraar

Zodra je deze stappen hebt doorlopen, informeer je de verzekeraar over de situatie. Doe dit zo snel mogelijk. Maak foto's en filmpjes en schrijf alles op wat je weet. Heb je schade? Meld dit dan in je account en voeg het schadeformulier gelijk toe. Of bekijk de pagina schade voor meer info. 

De verzekeraar helpt je met de vervolgstappen om de schade af te handelen. Heb je blikschade door een aanrijding? Dan hangt de vergoeding af van je soort verzekering. Als de dader van de aanrijding onbekend is, kun je mogelijk aanspraak maken op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Heb je nog een autoverzekering nodig? Op de pagina autoverzekering lees je hier meer over.

15 oktober 2024

Ook interessant voor jou