Een duurzame woning: financiering en subsidies

17 april 2025

Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot omlaag.

Daarom staat het verduurzamen van woningen hoog op de agenda. Isolatie, zonnepanelen en warmtepompen helpen niet alleen de planeet, maar ook je portemonnee. Het verlaagt je energierekening en verhoogt de waarde van je woning. In veel gevallen heb je de investering binnen enkele jaren terugverdiend. En met de subsidies die beschikbaar zijn, wordt verduurzamen nog aantrekkelijker. Bekijk hoe jij kunt profiteren.

Verduurzaming van je woning financieren

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoelang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk je beschikbare budget. Bij het verduurzamen van je woning kun je verschillende financieringsopties overwegen. Je kunt je spaargeld of beleggingen inzetten, maar er zijn ook alternatieven:

  • Financieren met een extra hypotheek: Bij aankoop van een nieuwe woning of bij veel overwaarde op je huidige huis, kun je tot 106% van de woningwaarde lenen voor duurzame maatregelen. Een extra hypotheek op je huidige woning kan echter wel betekenen dat je naar de notaris moet.
  • Lenen zonder notarisbezoek: Een consumptief krediet is snel geregeld en vereist geen notaris. Dit biedt meer flexibiliteit, maar de rente is vaak hoger dan bij een hypotheek.
  • Nationaal Warmtefonds: Dit fonds biedt de energiebespaarlening aan voor huiseigenaren, variërend van € 2.500 tot € 65.000, met een looptijd tot 20 jaar en een rentetarief vergelijkbaar met dat van een hypotheek, dat fiscaal aftrekbaar is.

Welke subsidies kun je krijgen?

Goed nieuws! Verduurzamen kan je geld opleveren. De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen om verduurzaming te stimuleren. In 2025 is er iets meer dan 550 miljoen euro beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030. Daarnaast hebben veel gemeenten hun eigen subsidieregelingen. Via de handige Energiesubsidiewijzer kun je zien welke subsidies er in jouw gemeente beschikbaar zijn.

Meer maatregelen, meer subsidie

De ISDE is beschikbaar voor verschillende energiebesparende en duurzame maatregelen in jouw woning. Denk aan:

  • Isolatie (glas-, gevel-, vloer-, en dakisolatie)
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Elektrische kookvoorzieningen
  • Aansluiting op een warmtenet

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Er zijn twee soorten bedragen: een hoger bedrag als je meerdere maatregelen uitvoert, en een lager bedrag voor de uitvoering van één isolatiemaatregel. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je de werkzaamheden laten uitvoeren door een erkend bedrijf (zelf doen is dus geen optie). Je moet ook eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen.

Duurzamer schadeherstel

Zelfs bij schadeherstel kun je nu rekening houden met het milieu. Verschillende verzekeraars bieden duurzaam herstel van schade aan bij bijvoorbeeld de woonhuisverzekering, waarbij ze streven naar reparatie in plaats van vervangingen. Alleen wat écht niet hergebruikt kan worden, wordt vervangen. Dit bespaart grondstoffen en vermindert CO2-uitstoot.

Soms is het verstandig om een expert in te schakelen die samen met jou kijkt naar de beste keuzes. Ben je benieuwd naar je mogelijkheden? Maak een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

17 april 2025

Deel dit artikel


Ook interessant voor jou