Worden medische kosten altijd vergoed op je zorgverzekering?
Stel je eens voor: je bent heerlijk aan het dobberen in de Middellandse Zee. Ineens voel je iets onder je voet en er ontstaat een jeukend gevoel. Hinkend ga je naar de kant. Als je de stekels ziet, weet je dat het een zee-egel was. Omdat je daar allergisch voor bent, volgt een rit naar de spoedeisende hulp. Het komt gelukkig goed. Maar vallen deze dokterskosten wel onder de dekking van je zorgverzekering?
De zorgverzekering
Vooral in vakantielanden aan de Middellandse Zee, zoals Griekenland, Turkije en Spanje worden Nederlanders vaak behandeld in privéklinieken. Deze behandeling is meestal duurder dan in Nederland. Omdat zorgverzekeringen alleen de medische kosten tot het niveau in Nederland vergoeden, valt het meerdere buiten de basisdekking. En dus bestaat de kans dat je zelf een aardig bedrag moet betalen.
Om wel alle ziektekosten terug te krijgen, heb je in zo’n situatie een aanvullende dekking nodig, of een reisverzekering met een dekking voor medische kosten. Bij de zorgverzekering geldt bovendien een standaard eigen risico van € 385, dat bedrag komt in ieder geval voor je eigen rekening. Heb je gekozen voor een vrijwillige verhoging van dat eigen risico? Dat kan oplopen tot wel € 885. Als je je eigen risico nog niet eerder hebt verbruikt in Nederland, betaal je de kosten van de doktersbehandeling in het buitenland (grotendeels) zelf.
De reisverzekering
Heb je een reisverzekering geregeld via OpGroen? Dan krijg je de kosten van de behandeling in een privékliniek vergoed, ook als die hoger zijn dan wat je er in Nederland voor zou betalen. In dit geval heb je geen eigen risico. Als je ergens anders verzekerd bent voor de reis, adviseren we je om na te gaan of je een eigen risico hebt bij medische kosten.
De reisverzekering zorgt niet alleen voor vergoeding van de kosten, je krijgt ook hulp. De S.O.S. hulpverlening regelt bijvoorbeeld de terugreis wanneer deze nodig is door ziekte of een ongeluk in het buitenland.
Doe je aan gevaarlijke sporten, zoals technisch duiken of paragliding? Dan heb je meestal een aanvullende dekking nodig. Kijk dit goed na, zodat je niet tegen een vervelende verrassing aanloopt.
European Health Insurance Card (EHIC)
Met de EHIC-pas laat je in het buitenland zien dat je verzekerd bent tegen medische zorg. Neem je EHIC-pas altijd mee op reis! De pas is persoonsgebonden, daarom moet je voor ieder gezinslid een eigen kaart aanvragen via EHIC. Accepteert een ziekenhuis deze kaart niet? Neem dan direct contact op met je zorgverzekeraar.
Ook interessant voor je
Wat dekt een reisverzekering? 5 veel voorkomende situaties
Als je op vakantie gaat, heb je eigenlijk altijd een reisverzekering nodig. Een reisverzekering vergoedt gebeurtenissen die je anders veel geld kosten. Wij lichten 5 veel voorkomende situaties toe.
Hoe zit het met wintersport en je reisverzekering?
Als je op wintersport gaat, dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid zijn. Met een reisverzekering voorkom je onvoorziene kosten, want een wintersportvakantie is vaak al duur genoeg.